Kolesarski krog "Bevkov vrh"

Kolesarska steza križem in počez ubira svojo pot prek obronkov na sončni strani Bevkovega vrha. Poteka po asfaltnih in neasfaltnih cestah, po gozdnih poteh in ozkih kolovozih, pri tem pa spotoma obere pet vaških zaselkov. Ko nam sonce preko strmih senožeti prižene znoj na čelo, se nam v gozdni senci sapa umiri, studenci v številnih grapah, ki jih prečimo, pa nam osvežijo prepoteni obraz.

zemljevid mala

Izhodišče poti je na križišču lokalnih cest, kjer se cepijo poti za Otalež, Bevkov vrh, Sovodenj, Gor. Jazne in Dol. Jazne. Mi se spustimo po asfaltni cesti do Dol. Jazen, skozi vas in nadaljujemo po stari italijanski makadamski cesti v blagem vzponu proti Grdi grapi. Ko dosežemo križišče cest za Ledine in Sp. Idrijo nadaljujemo navkreber do odcepa za kmetijo Kerkoč, tam pa zavijemo ostro levo in po gozdni cesti »čez Laz« ponovno nekoliko višje prečkamo Grdo grapo. Ko dosežemo domačijo Znojile, krenemo levo na kolovozno pot, ki nas po gozdu pripelje v Gor. Jazne. Tu zopet dosežemo asfaltno cesto, v bližnjem križišču pa izberemo odcep desno navzgor za smer Sovodenj. Preko serpentine prispemo do odcepa, kjer obrnemo levo in vseskozi v vzponu sledimo asfaltni cesti do kmetije Bevšek. Nadaljujemo po strmi makadamski cesti na zložnejšo Rinkovo ravan in nato zopet navkreber mimo kmetije v Pleč. Tu se pot poravna in nato v rahlem spustu doseže cesto proti Bevkovemu vrhu. Kmalu smo zopet na asfaltu. Vseskozi imamo daleč pod seboj dolino Idrijce, nasprotne masorske grape, vasi in samotne domačije na strmih košenicah. Ko dospemo na konec asfalta smo dosegli tudi najvišjo točko našega kroga, tik pod opuščeno kmetijo pri Slabetu. Naprej se makadamska cesta mimo Polanca spušča do kmetije na Ravan v Cerkljanskem Vrhu. Za kratko smo zopet na asfaltu, na prvem križišču pa skrenemo levo navzdol. Sprva lepa makadamska cesta se polagoma spušča, skozi Zaklanec pa nas širši kolovoz dokaj strmo popelje v Lazec. Po asfaltu se spustimo nadalje skozi vas. Ko dosežemo Plužnje, se držimo levo proti Dolovi grapi. Cesta se tu zopet vzpne do Otaleža. Do zaključka našega kroga na izhodišču nas loči le še blag vzpon. Turo je seveda možno opraviti tudi v obratni smeri.

visinski potek trase mal

Razgiban relief v hribovitem svetu nudi obilo možnosti pristnih rekreacijskih doživetij v neokrnjeni naravi. Po napornem vrtenju pedal preko strmih klancev se prileže počitek v senci košatega drevesa, požirek osvežitve, ali zgolj klepet s prijaznimi domačini. Kdor bo prekolesaril to pot se bo v izobilju naužil svežega zraka in imenitnih razgledov. Spoznal bo naše v breg potisnjene kraje, opazil v njih lepoto in se vanje še povrnil.

panoramski pogled mala

Pot je dolga dobrih 21 km, giblje se med 500 in 1000 metri nadmorske višine. Na križiščih je označena s sivimi smernimi tablicami. Leta 2011 jo je uredilo in označilo Društvo za oživitev podeželja Jazne v sodelovanju z Društvom ljudskih godcev Stari meh iz Lazca, z namenom širjenja športnega utripa, ter prispevka k boljši turistični prepoznavnosti in promociji naših krajev.

Vabljeni, da sprejmete izziv in obilo užitkov ob kolesarjenju!

Opozorilo:

Pot je glede na dolžino, težavnost in konfiguracijo terena ob ugodnem vremenu primerna za vse kategorije uporabnikov. Priporočljiva je uporaba kolesarske zaščitne opreme. Vožnja izven poti, po nepokošeni travi je prepovedana. Pazite na bližnje električne ograde in ne poškodujte električnih pastirjev. Na spustih bodite pozorni na prehode kmetijske mehanizacije in druge možne ovire.

Vožnja po kolesarski poti je na lastno odgovornost.

Vir: Športno društvo Pedal Cerkno

Vremenska napoved

slovreme.net

Facebook